Millainen prosessi on hajuveden valmistus

  • 10 Sep, 2022

Hajuveden valmistus onnistuu myös kotona, mutta teolliset ovat suositumpia.

Tiesitkö, että tuoksuja on käytetty ammoisista ajoista lähtien? Tiesitkö myös sen, että parfyymi -sana on ‘per funum’ ja se tarkoittaa ‘savuna ilmaan’? Tämä kuvaakin aika tarkasti sitä, millaisesta tuotteesta on kysymys. Hajuveden valmistus on mielenkiintoinen prosessi ja sillä onkin juuret syvällä ranskalaisessa sekä arabialaisessa kulttuurissa. Arabit eristivät ruusun tuoksua niiden terälehdistä ja ranskalaiset saivat viinistä erotettua puhtaan alkoholin. Näiden toimenpiteiden avulla on vähitellen edetty tähän päivään ja tuoksujen maailmaan.

Hajuveden valmistus teollisesti

Ensimmäiset parfyymitalot avasivat Ranskassa ovensa jo 1600-luvulla ja 1800-luvulla valmistamiseen alettiin käyttää erilaisia synteettisiä kemikaaleja. Niistä alkoi tulla suosittuja ja ne olivat aikansa hittejä. Kun tuotantokulut alkoivat laskea 1900-luvun puolivälissä, hajuvedet vihdoin yleistyivät ja niitä alettiin käyttää arkipäiväisemmin. Teollisesti parfyymit koostuvat eläin- tai kasviperäisistä raaka-aineista sekä puhtaasta alkoholista ja tislatusta vedestä. Näiden lisäksi käytetään myös synteettisiä ainesosia. Alkoholi on prosessissa täysin hajuton ja tuoksut saadaan esiin hyödyntämällä eteerisiä öljyjä sekä tuoksua sisältäviä ainesosia.

Tuoksuva öljy on usein peräisin kasveista ja se saadaan tyypillisimmillään kasvista puristamalla. Toiset hajuvedet tuotetaan käyttämällä apuna rasvaa. Siinä öljy eristetään rasvan avulla. Kolmas mahdollisuus on vesihöyrytislaus, jolloin kasveja höyrytetään ja lopputuloksena on öljyä. Vielä yksi vaihtoehto on käyttää perkolointia, joka tarkoittaa sitä, että kasvit altistetaan etyylialkoholille. Alkoholin palaessa pois, öljy jää jäljelle. Tästä huomaa, miten monella eri tavalla voidaan tuoksuvia öljyjä saada aikaan ja samalla luonnollisia kukkaistuoksuja.

Hajuvesien erilaiset pitoisuudet

Hajuvesiä valmistetaan erilaisilla pitoisuuksilla, jolloin niille määritellään erilaisia laimennusluokkia. Se kertoo tarkemmin sen, millainen pitoisuus erilaisista aromaattisista ainesosista on kyseisessä hajuvedessä. Kun tuoksut on liuotettu etanoliin, veteen tai näiden sekoitukseen, alkoholin haihtuessa tuoksu kiinnittyy ihoon ja sen jälkeen tuoksuyhdistelmä tulee esiin. Pitoisuusluokkia ovat parfyymit, joiden tuoksu on vahva ja pitkäkestoinen. Eau de Parfum on kevyempi tuoksu arkikäyttöön ja Eau de Toilette on edellistä laimeampi sekä edullisempi. Eau de Cologne on yleensä miesten tuoksu.